Valentinovo u Dječjem vrtiću Ivančice Ivanec

Proteklog tjedna u našem vrtiću provodile su se mnoge aktivnosti vezane na obilježavanje „Valentinova”- dana zaljubljenih.
Aktivnostima smo željeli djeci približiti spoznaju da postoje različite vrste ljubavi, ali se svi možemo složiti oko jednog – ljubav nas sve pokreće.
U aktivnostima su prevladavale teme ljubavi, dobrih djela i prijateljstva. Prijateljski odnosi važan su dio djetetova cjelokupnog razvoja. U prijateljskim odnosima uče kako postati tolerantniji, razvijaju samopoštovanje, usvajaju pravila, donose odluke, uče dijeliti i dogovarati se. Kroz igru i aktivnosti shvaćaju koliko je ljubav važna te da su i najmanje geste ljubavi ono najveće što možemo nekome dati.
Kroz mnoge sadržaje i aktivnosti usmjerene na poticanje razvoja socio – emocionalnih vještina, govora , mašte, preciznosti ,fine motorike ,djeca iz svih odgojnih skupina obilježila su Valentinovo.
Odgovarali su na pitanja o ljubavi, oslikavali čestitke, izrađivali „srca prijateljstva” različitim tehnikama (papir, tempera, tijesto…) ,pisali poruke odraslima, te time ukrasili naš vrtić i dvorište.
Tom prilikom ugostili smo u našem vrtiću gospođu Valentinu Gladović – Nedić, vlasnicu svečarsko medičarskog obrta iz Klenovnika ,koja se bavi tradicionalnim i zaštićenim zanatom koji je pokrenuo njen djed ,davne 1939.godine,zanatom koji je dobio UNESCO – vu povelju nematerijalne kulturne baštine zbog duge tradicije medičarstva. Djeca su dobila priliku da se upoznaju sa starim tradicijskim obrtom izrade licitarskih srca, da saznaju što je to licitar, od čega se pravi, na koji način nastaje medenjak, kako i čime se oslikavaju licitarska srca a imali su i priliku svatko izraditi svoje licitarsko srce koje su kao uspomenu na susret sa gospođom Gladović ponijeli kući.
U nedjelju, djeca iz skupina Sovice i Jagodice sudjelovala su na tradicionalnoj manifestaciji „Zebice – ptičeki se ženiju” u organizaciji Udruge udomitelja Nada, održanog u Ivanečkom parku. U prekrasnoj atmosferi djeca su okitila park svojim srčekima koje su sami izradili te sudjelovali u kulturno- umjetničkom programu gdje su se predstavili stihovima, pjesmom i plesom, a mnogobrojnim posjetiteljima i roditeljima dočarali ljubav na dječji način.

Obilježavajući Valentinovo u vrtiću, prilika je to da se sjetimo svih koje volimo, mi maleni pokazali smo to kroz male znakove pažnje i da tako svaki dan može biti baš kao Valentinovo.

Scroll to Top