Mali STEM-ovac danas, veliki znanstvenik sutra

Tijekom mjeseca siječnja, veljače i ožujka u skupini „MRAVIĆI“ u Područnom odjeljenju Radovan održane su sljedeće radionice:

  1. Micro: bit

Tijekom aktivnosti provedenih u sklopu radionice Micro:bit djeca su upoznala micro:bit, maleno računalo uz koje su naučili što je naredba, a što program. Koristeći micro:bit naredbe smo zadavali uz pomoć vizualnog programiranja koristeći blokove. Na micro:bitu smo crtali različite crteže koristeći svjetleće diode, svirali melodije poput Bratec Martin te napravili kockicu za čovječe ne ljuti se. Nakon toga su djeca pomoću micro:bita igrala igru kamen – škare – papir. U toj igri micro:bit je korišten tako da je nakon potresanja micro:bita na ekranu prikazana sličica ili za kamen ili za škare ili za papir, a koja se pojavljivala slučajnim odabirom. Djeca su igru igrala u parovima.  Pravila igre korištena na mciro:bitu bila su ista kao i na standardnoj verziji igre, a to su: škare pobjeđuju papir, papir pobjeđuje kamen i kamen pobjeđuje škare.

2. Slika; Gore – dolje

Tijekom aktivnosti provedenih u sklopu radionice Slika djeca su se upoznala s time što se događa kada pomiješamo ocat i sodu. Djeca su naučila da tijekom reakcije nastaje plin koji ne podržava gorenje. Kroz aktivnosti provedene u radionici Gore – dolje djeca su naučila da je grožđica teža od vode, da mineralna voda i gazirani sokovi sadrže plin koji će grožđicu podići na površinu. Provođenjem navedenih aktivnosti djeca su vježbala finu motoriku, preciznost, rukovanje kemijskim posuđem i priborom (čašica, kapaljka), koordinaciju oko – ruka, izražavanje svojih opažanja, mišljenja i zaključaka crtežom i govorom, razvoj sposobnosti crtanja viđenog, razvoj psihomotoričkih – sposobnosti, razvoj logičko – matematičkih vještina (količina, boje, oblik, veličina), razvoj logičkog razmišljanja i zaključivanja.

3. Ulje i voda; Plutam – tonem

Tijekom aktivnosti provedenih u sklopu radionice Plutam – tonem djeca su uspoređivala kretanje tijela u zraku i vodi. Također su uspoređivala odnos gustoće:

•         vode i zraka

•         vode i kovanice

•         vode i plastike

•         vode i drvene kocke

Tijekom aktivnosti provedenih u sklopu radionice Voda i ulje djeca su naučila da se voda i ulje ne miješaju i da je voda veće gustoće od ulja.

Provođenjem navedenih aktivnosti djeca su vježbala finu motoriku, preciznost, pravilno rukovanje kemijskim posuđem (čašica, kapaljka), koordinaciju oko – ruka, razvoj sposobnosti crtanja viđenog, razvoj logičko – matematičkih vještina (boje, oblik, odnosi veličina, promjene volumena), logičko razmišljanje i zaključivanje.

4. Napuhani balon

Tijekom aktivnosti provedenih u sklopu radionice Napuhani balon djeca su naučila da plin koji nastaje reakcijom sode bikarbone i octa zauzima više prostora. U ovoj radionici djeca su se naučila koristiti menzuru i lijevak. Djeca su kroz mjerenje količine tekućine pomoću menzure, prelijevanje i mjerenje količine sode bikarbone pomoću žličice uvježbavala preciznost i finu motoriku. Tijekom provođenja radionice djeca su razvijala  psihomotoričke – sposobnosti, koordinaciju oko – ruka, razvoj sposobnosti crtanja viđenog, razvoj logičko – matematičkih vještina (boje, oblik, odnosi veličina, promjene volumena), logičko razmišljanje i zaključivanje.

Provedenim aktivnostima iz prve četiri radionice možete pristupiti putem priložene poveznice.

5. Slatko, slađe, najslađe

Tijekom aktivnosti provedenih u sklopu radionice Slatko, slađe, najslađe djeca su se na jednostavan način upoznala s koncentracijom. Djeca su naučila da je boja intenzivnija ako stavimo veću količinu praška cedevite u vodu. Također su naučila da se sa svakom dodanom žličicom praška cedevite u vodi povisuje razina sadržaja u čaši. Provođenjem aktivnosti djeca su vježbala rukovanje kemijskim posuđem i priborom (čaše, žlice), preciznost (ulijevanje vode u čašu do zadanog mjesta, mjerenje količine praška cedevite), ravnotežu (nošenje čaša napunjenih vodom). Kroz radionicu djeca su razvijala sposobnost opažanja (promjena visine sadržaja u čašama, promjena boje sadržaja u čašama), koordinaciju oko – ruka (crtanje viđenog), logičko – matematičke vještine (boje, oblik, odnosi veličina, promjene volumena), logičko razmišljanje i zaključivanje.  

6. Gorim ne gorim

Tijekom aktivnosti provedenih ovom radionicom djeca su naučila da je za gorenje svijeće potreban kisik. Sudjelovanjem u izvođenju aktivnosti djeca su uvježbavala preciznost i ravnotežu (ulijevanje vode u čašu do zadane oznake, nošenje vode u čaši). Kroz radionicu djeca su razvijala sposobnost opažanja (svijeća se gasi kada ju poklopimo čašom, visina vode u tanjuriću koji je izvan čaše se snizuje, a na području koji je ispod čaše povisuje), koordinaciju oko – ruka (crtanje viđenog), logičko – matematičke vještine (boje, oblik, odnosi veličina, promjene volumena), logičko razmišljanje i zaključivanje.  

  Na priloženoj poveznici možete pogledati tijek pete i šeste radionice.

Scroll to Top