Mali STEM-ovac danas, veliki znanstvenik sutra

Tijekom mjeseca siječnja, veljače i ožujka djeca Dječjeg vrtića „Ivančice“ Ivanec sudjelovala su u sljedećim radionicama:

  1. Slatko, slađe, najslađe

Tijekom aktivnosti provedenih u sklopu radionice Slatko, slađe, najslađe djeca su se na jednostavan način upoznala s koncentracijom. Djeca su naučila da je boja intenzivnija ako stavimo veću količinu praška cedevite u vodu. Također su naučila da se sa svakom dodanom žličicom praška cedevite u vodi povisuje razina sadržaja u čaši. Provođenjem aktivnosti djeca su vježbala rukovanje kemijskim posuđem i priborom (čaše, žlice), preciznost (ulijevanje vode u čašu do zadanog mjesta, mjerenje količine praška cedevite), ravnotežu (nošenje čaša napunjenih vodom). Kroz radionicu djeca su razvijala sposobnost opažanja (promjena visine sadržaja u čašama, promjena boje sadržaja u čašama), koordinaciju oko – ruka (crtanje viđenog), logičko – matematičke vještine (boje, oblik, odnosi veličina, promjene volumena), logičko razmišljanje i zaključivanje. 

Na priloženoj poveznici možete pogledati tijek radionice.

2. Napuhani balon

Tijekom aktivnosti provedenih u sklopu radionice Napuhani balon djeca su naučila da plin koji nastaje reakcijom sode bikarbone i octa zauzima više prostora. U ovoj radionici djeca su se naučila koristiti menzuru i lijevak. Djeca su kroz mjerenje količine tekućine pomoću menzure, prelijevanje i mjerenje količine sode bikarbone pomoću žličice uvježbavala preciznost i finu motoriku. Tijekom provođenja radionice djeca su razvijala  psihomotoričke – sposobnosti, koordinaciju oko – ruka, razvoj sposobnosti crtanja viđenog, razvoj logičko – matematičkih vještina (boje, oblik, odnosi veličina, promjene volumena), logičko razmišljanje i zaključivanje.

Na priloženoj poveznici možete pogledati tijek radionice.

3. Microbit: Kamen – škare – papir

Tijekom radionice djeca su pomoću micro:bita igrala igru kamen – škare – papir. U toj igri micro:bit je korišten tako da je nakon potresanja micro:bita na ekranu prikazana sličica ili za kamen ili za škare ili za papir, a koja se pojavljivala slučajnim odabirom. Djeca su igru igrala u parovima.  Pravila igre korištena na mciro:bitu bila su ista kao i na standardnoj verziji igre, a to su: škare pobjeđuju papir, papir pobjeđuje kamen i kamen pobjeđuje škare. Aktivnostima provedenim na radionici možete pristupiti putem poveznice.

Scroll to Top