ODVIKAVANJE OD PELENA

Odvikavanje od pelena velik je korak u životu djeteta. Za taj proces odvikavanja prvo mora biti spremno dijete, ali i roditelji koji trebaju biti ustrajni i odlučni.  Proces u kojem se dijete odvikava od pelena je odlična prilika za uspostavljanje međusobnog povjerenja između roditelja i djeteta  i vrijeme u kojem ćete mu posvetiti posebnu brigu i pažnju.

Djetetu treba pomoć da usvoji kontrolu nad vlastitim tijelom na taj način jačamo njegovo samopouzdanje. Ono ima potrebu biti samostalno, iskušavati nove vještine te u njima doživljavati uspjehe i neuspjehe. U mlađoj životnoj dobi djeteta manje je važno da li će ono novu vještinu savladati iz prvog ili desetog pokušaja. Važno je da dijete ima podršku roditelja i da zna da je uz njega.

KADA ZAPOČETI ODVIKAVANJE OD PELENA?

Prvo treba znati da je odvikavanje od pelena individualan proces i da je kod svakog djeteta drugačije. Sve do oko 15 mjeseca života dijete fiziološke potrebe obavlja automatski tako da ne zna kada je popišano ili pokakano. Obično je dijete spremno između 18.-24. mjeseca života, tj. fiziološka i neurološka spremnost dolaze nakon što je dijete samostalno prohodalo.

Dijete je spremno kada primijetite barem nekoliko od sljedećih znakova:

 • Ima duže periode kada je suho
 • Ima normalnu i redovitu stolicu
 • Svjesno je da je već obavilo nuždu
 • Smeta mu mokra pelena
 • Vidljivo pokazuje da je obavilo nuždu(grimase, umiri se,…)
 • Pokazuje interes za korištenje wc-a ili kahlice
 • Zna koristiti ispravno riječi za veliku i malu nuždu (pišati, kakati)
 • Pokazuje interes da nosi gaćice i odbija pelenu
 • Postalo mu je zanimljivo i pokazuje interes kada ostali ukućani koriste wc
 • Već neko vrijeme ima suhe noćne pelene i tokom dana ima perioda da je suho po par sati u komadu
 • Može povući hlačice gore i dolje

U kratko, od presudne je važnosti da je dijete osvijestilo da radi veliku i malu nuždu te pokazuje interes da sudjeluje u odvikavanju.

KAKO PRIPREMITI DIJETE?

Kada primijetite da dijete daje jasne znakove da je spremno odviknuti se od pelene možete ga upoznati sa procesom odvikavanja, npr.:

 • Čitanje prigodnih slikovnica i gledanje crtića
 • Zajedno izabrati prve gaćice (npr. slikom njihovih omiljenih likova)
 • Upoznati ga sa kahlicom i objasniti čemu služi (ili nastavkom za wc školjku)
 • Dijete se u početku može igrati sa kahlicom tako da stavlja svoje igračke na pišanje
 • U kratkom i nježnom razgovoru objasniti djetetu da će od sad ići pišati na kahlicu

KAKO PRIPREMITI SEBE?

Svi roditelji žele da su njihova djeca uspješna i samostalna, ali ponekad zaboravimo da su oni samo mala bića koja u prvom redu oponašaju roditelje i željni su učenja i upuštanja u nove avanture bez obzira da li ishod bio uspješan ili ne.

Kako za odvikavanje pelena treba biti spremno dijete isto tako se i sami roditelji trebaju pripremiti na taj veliki korak. Prvo je treba pripremiti sve što je potrebno, tj. kupiti gaćice, kahlicu i sl. Dogovoriti se sa ukućanima da ćete djetetu skinuti pelene kako bi i oni mogli sudjelovati u tome.

Obično se roditelji odluče na odvikavanje tokom ljetnih mjeseci kada su na godišnjem odmoru i kada se mogu detaljno i pažljivo posvetiti tome. Važno je da roditelj nije napet, ljut i da nema prevelika očekivanja od djeteta. Pustite djetetu da samo diktira tempo odvikavanja i iz početka ga pohvalite za svaki pokušaj. Djeca osjećaju ako su u roditelju loše emocije pa mu to stvara pritisak i razočarenje ako ne zadovolji njegova očekivanja.

Treba znati da je odvikavanje u prvu ruku proces koji se ne dešava preko noći nego postepeno i u skladu sa djetetovom spremnošću.  Zato se ne treba obeshrabriti ako iz početka bude popišanih gaćica i odbijanja kahlice. Treba se samo naoružati sa puno strpljenja.

KAKO POČETI?

Kada ste pripremili i dijete i sebe polako se možete upustiti u pravu avanturu odvikavanja.

Za početak možete skinuti djetetu pelenu kada je kod kuće, ali uz česta ispitivanja svakih 30-40 minuta da li treba obaviti nuždu. Djeca su zaigrana i često u igri zaborave da trebaju piškiti, ali s vremenom će ovladati i tom vještinom.

Pokušajte napraviti određenu rutinu s obavljanjem nužde. Na primjer, kada se dijete probudi odmah ga stavite na kahlicu, ako ništa ne obavi pokušajte nakon doručka. Pa ga opet podsjetite tokom igre, pa nakon ručka i tako dalje kroz dan dok ne uhvatite nekakav ritam.

Drugi korak može biti šetnja bez pelene. Neposredno prije nego idete u šetnju dijete neka obavi nuždu, na taj način će naučiti kontrolirati mjehur i izbjegnut ćete da to obavi u gaćice.

Obavljanje velike nužde se obično može prepoznati po djetetu  zbog raznih grimasa koje prave ili imaju potrebu sakriti se. Tada mu možete ponuditi da sjedne na kahlicu ili wc školjku.

Skidanje noćne pelene obično ide zadnje i može se zadržati do nekoliko mjeseci od uspostavljanja kontrole  nad nuždom po danu. Dijete treba staviti pišati neposredno prije spavanja, a tokom noći ne preporuča se buditi dijete. Trebao bi ga probuditi puni mjehur, a ne mama.

VRTIĆ I ODVIKAVANJE OD PELENA

Važno je da roditelji obavijeste odgojitelja da je dijete krenulo sa odvikavanjem od pelena. Kako dijete provede dobar dio dana u vrtiću, odgojiteljice u tom procesu trebaju sudjelovati isto kao i roditelji.

U vrtiću je odlazak na pišanje  „društveni događaj“, pa često i po više djece sjedi na kahlicama i zajedno obavljaju nuždu uz priču i smijeh. Kod procesa odvikavanja od pelena to može djelovati vrlo motivirajuće za dijete jer njegov najbolji prijatelj možda već sam piša na kahlicu pa želi biti samostalan kao i on.

Ako dijete odbija ići u vrtiću na kahlicu nemojte to smatrati problemom. Sa djetetom mirno popričajte da slobodno kaže teti da mora na wc te da će ga ona isto odvesti kao i vi doma ili da će ga podsjetiti da treba piškiti. Važno je da dijete osjeća sigurnost kao i kod kuće. Ako je dijete posebno vezano za svoju kahlicu, možete nabaviti još jednu takvu i donijeti je u vrtić da mu bude ugodnije.

Isto tako je važno staviti dosta rezervne odjeće u ruksak ili ormarić djeteta jer se često zna dogoditi da se zaigraju i popišaju u gaćice.

Nemojte misliti da odgojiteljicama otežavate posao ako sudjeluje sa vama u procesu odvikavanja od pelena. Sigurno im je drago kad vide kako djeca napreduju i osamostaljuju se.

JOŠ NEKOLIKO SAVJETA:

 • Od najranije dobi treba djetetu stvoriti osjećaj za suhu i mokru pelenu time da ga se redovito presvlači
 • Nemojte dijete prisiljavati da predugo sjedi na kahlici ako nije obavilo nuždu kako ne bi mislilo da je u kazni
 • Ako se dijete popiša i više puta u gaćice nemojte se obeshrabriti i opet mu vraćati pelene jer ga time dodatno zbunjujete
 • Prepoznajte strahove kod svoje djece, npr. strah da ne padne u školjku, strah od kahlice(pogotovo ako ima razne zvučne i svjetlosne efekte), strah od „kakača“ i slično
 • Obavljanje nužde je intiman trenutak tako da će dijete možda htjeti biti samo, pogotovo prilikom obavljanja velike nužde
 • Nemojte imati velika očekivanja, pohvalite dijete ako je uspješno obavilo nuždu u kahlicu, ali nikako ih nemojte kažnjavati ukoliko to obave u gaćice
 • Dobro je da dijete nakon obavljanja nužde stekne naviku pranja ruku

Zapamtite da za odvikavanje od pelena moraju biti spremni i roditelji i dijete. Ako jedno od njih nije spremno odvikavanje neće uspjeti ili će trajati duže od očekivanog. Zato treba puno strpljena i volje. Sretno!

Martina Kušteljega

zdravstvena voditeljica

Scroll to Top