Tjedan zdravlja u Dječjem vrtiću Ivančice Ivanec

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Dječji vrtić Ivančice Ivanec je i ove godine proslavio Tjedan zdravlja od 17. do 21. travnja u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a u sklopu projekta Živjeti zdravo. Tema ovogodišnjeg Tjedna zdravlja je bila pravilna prehrana pa je tako svaki dan u tjednu zastupao jednu skupinu namirnica koju su djeca bolje upoznala i naučila zašto je važno redovito je koristiti u prehrani. Tjedan Zdravlja je obilježen u svim odgojno-obrazovnim skupinama brojnim aktivnostima usmjerenih razvijanju svijesti o pravilnoj prehrani od najranije dobi.
Tjedan je započeo sa dobro nam znanim žitaricama pa su tako djeca učila gdje su sve u prehrani zastupljene žitarice, koje žitarice vole životinje, kako žitarice rastu i što sve možemo dobiti od žitarica. Promatrali su razne vrste žitarica pod povećalom, crtali ih, izrađivali zdravu pizzu od žitarica, loptice od raznih vrsta žitarica koja će služiti kao hrana pticama, a Iskrice su napravile zanimljiv poligon od žitarica koji su pokušavali savladati hodajući bosi kroz njega. Jagodice su se prisjetile svog izleta u Prigorec na Friščićev mlin gdje su saznali kako se od zrna dobiva brašno od kojeg dalje radimo razne slastice. Nakon učenja djeca su se zasladila kokicama, ali su neki od njih i sami izradili zdrave keksiće od zobenih pahuljica.
U utorak smo se svi častili povrćem koje nam daje snagu. Bilo je tu raznih aktivnosti, od sadnje povrća, učenja gdje koje povrće raste, crtanja i imenovanja raznih povrtnica do rezanja i isprobavanja kakvog je okusa koje povrće.
U srijedu smo ojačali svoje zube i kosti mliječnim proizvodima. I na mliječni dan su se provodile mnoge aktivnosti. Isprobavali su se razni sirevi i ostali mliječni proizvodi poput kefira, jogurta i slično, učilo se koje nam životinje daju mlijeko pa su tako Zmajići i Bubamare izradili model kravice koju su pokušali musti, Pužići su sami izradili sir dok su Jagodice posjetile tvornicu Vindija gdje su vidjeli kako se priprema mlijeko i mliječni proizvodi koje kupujemo u dućanima i konzumiramo.
Da nam tijelo dobije puno vitamina u četvrtak smo jeli puno voća i raznih voćnih smoothia koja su djeca sama pripremila od svojeg omiljenog voća. Našle su se tu i voćne salate, sviježe cijeđeni sokovi od voća ali i mnoge druge igre i crteži o voću.
Kako bi kroz vikend bili u dobroj formi u petak smo jeli hranu bogatu bjelančevinama. Djeca su kroz razne igre naučila što su bjelančevine te gdje ih sve ima. Djeca iz područnog odjeljenja u Radovanu iz grupa Pačići i Mravići su posjetili jedno seosko domaćinstvo gdje su uživali u društvu kokica i malih praščića.
Kako slike govore više od riječi najbolje da sami pogledate što smo sve radili u Tjednu zdravlja.

[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][dt_gallery_photos_masonry bwb_columns=”desktop:3|h_tablet:3|v_tablet:2|phone:1″ gap_between_posts=”3px” loading_effect=”fade_in” image_border_radius=”0px” project_icon_color=”#ffffff” project_icon_border_width=”0px” category=”310″][/vc_column][/vc_row]

Scroll to Top