SVJETSKI DAN ORALNOG ZDRAVLJA

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Kao i svake godine 20. ožujka se obilježava Svjetski dan oralnog zdravlja pa su tako danas sve aktivnosti u našem vrtiću bile na tu temu. U svrhu očuvanja oralnog zdravlja potrebna je redovita i pravilna oralna higijena, pravilna prehrana i redoviti stomatološki pregledi kod svih dobnih skupina, a posebno kod djece. Oralna higijena je tema o kojoj djeca u vrtiću uče kroz cijelu godinu, a povodom Svjetskog dana oralnog zdravlja smišljaju  se razne aktivnost kako bi im posebno skrenuli pozornost i ukazali na važnost higijene zuba.

Tako su danas djeca od jasličkih skupina pa sve do predškolaca promatrala svoje zube i naučila nešto o njima.

U Zmajićima su djeca promatrala svoje zubiće u ogledalu, te su pozorno slušali priču kako „Pepa i George“ peru svoje zubiće te se kasnije i sami okušali u pranju na maketi zuba.

Bubamare su naučile koju hranu zubi vole, a koju hranu treba izbjegavati pa su nakon toga sami crtali karijes na zubima koji su skidali sa četkicom.

Lavići i Jabučice su imali zanimljivu gošću u kostimu Zubić vile koja im je ispričala bajku o zubić vili i ispalim zubima. Isto tako su učili o hrani koju je potrebno jesti da bi nam zubi ostali zdravi, igrali su se zubara te su doma ponijeli papirnati zubić koji će ih podsjećati da redovito peru zube.

Vrijedne Žabice su imale pune ruke posla oko čitanja priča o zdravim zubićima, četkali su maketu zuba čak su i izgubljenoj pasti za zube pomogli kroz labirint naći četkicu kako bi mogle udružiti snage protiv opasnih „Grica i Greca“.

Ježići su se tako jako smijali kada im je teta čitala priču o mački koja je bila kod zubara miša da su im se vidjeli svi zubi. Naravno Ježići imaju zdrave i bijele zube uz koju crnu točkicu, ali to je izuzetak. Zato su naučili kako se mogu na vrijeme riješiti crnih točkica sa zuba i za doma su dobili kalendar koji će morati obojati kada operu zube.

Pužići su posjetili ordinaciju dentalne medicine gdje im je doktorica Maja Frišćić Đurin pričala o pranju zubi te zašto mliječni zubi ispadaju. Neki od njih su bili toliko hrabri da su sjeli na stolicu i obavili pregled zuba, a za to su posebno dobili diplomu za hrabrost.

Sada su svi vidjeli da pregled zubara i nije toliko strašan uz sve zanimljive instrumente, pokretni stolac i fini premaz za zube sa okusom jagode.

Sovice, Jagodice i Tratinčice kao najstarija djeca u vrtiću su već ovladali sa tehnikom pranja zuba pa su tako svoju vještinu pokazali i u vrtiću gdje su zajedno sa svojim prijateljima prali zube. Kod naših predškolaca često možemo vidjeti „krezube“ osmjehe, ali to nije zbog toga jer oni ne peru zube nego jer su im ispali mliječni zubići i sad čekaju da im narastu pravi trajni zubi. Sovice su tako o tome nešto više naučile iz sljedećih slikovnica „Priča o klimavom zubu“ i „Veliko pranje zuba u zoološkom vrtu“.

Tratinčice pak su čitale uvijek aktualnu slikovnicu „Mrljek i Prljek mućkaju bljakavi napitak“ i kasnije su Mrljeka i Prljeka istjerali iz usta pomoću četkice i paste za zube. Jagodice su ni manje ni više napravile svoj vlastiti karijes i njime obložile maketu zuba koju su kasnije četkali pa su vidjeli da karijes nije tako lako očetkati nego da zube treba prati redovito kako do njega ne bi došlo.

Do nekih sljedećih avantura naših vrijednih vrtićaraca, ostavljamo Vas da uživate u slikama.

[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][dt_gallery_photos_masonry bwb_columns=”desktop:3|h_tablet:3|v_tablet:2|phone:1″ loading_effect=”fade_in” image_border_radius=”0px” image_decoration=”shadow” shadow_color=”rgba(0,0,0,0.25)” project_icon_color=”#ffffff” project_icon_border_width=”0px” dis_posts_total=”36″ category=”308″][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row]

Scroll to Top