Mali i zdravi – radionica

[vc_row][vc_column][vc_column_text]U četvrtak su u našem vrtiću bili gosti iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije koji su imali radionice iz ciklusa „Mali i zdravi“ koji je dio „CARDIAB PROTECT“ projekta. Cilj „CARDIAB PROTECT“ projekta je promicanje zdravih navika i zdravlja te povećanje znanja i svijesti građana RH o važnosti prevencije kroničnih nezaraznih bolesti. U ciklusu „Mali i zdravi“ predstavljaju niz svojih poučnih slikovnica kako bi djeci predškolske dobi skrenuli važnost na očuvanje zdravlja.

Radionicama su prisustvovala djeca iz predškolskih skupina Sovica, Tratinčica i Jagodica. Dr. med. Irena Stipešević Rakamarić, spec. javnog zdravstva im je pročitala dvije slikovnice koje su bile popraćene sa zanimljivim lutkama koje se spominju u slikovnici.

Prva slikovnica „Tri prijatelja i Zločesti dim“ govori o prijateljima koji su se na dječjem igralištu susreli sa dimom koji ih je ometao i gušio. Tek su kasnije saznali da je to dim cigarete. Uz maštovito izrađenu lutku zločestog dima djeci je pobliže objašnjena štetnost pasivnog i aktivnog pušenja te pojam ovisnosti.

U drugoj slikovnici koja nosi naziv „Tri prijateljice i Supersrce“ djeci je pobliže predstavljena važnost o očuvanju srca i krvnih žila koje možemo očuvati zdravom prehranom i redovitom fizičkom aktivnošću. Priča govori o prijateljicama koje su provele vikend na različite načine. Jedna od njih je provela vikend kod bake na selu. Baki je bilo loše i djevojčica je nazvala hitnu pomoć koja baku odvodi u bolnicu. Kasnije su saznali da je baku zaboljelo srce pa je pala i ozlijedila se, a djevojčica joj je spasila život tako što je znala brojeve hitne službe i pozvala pomoć. Kada je djevojčica putovala natrag kući sanjala je jednog super junaka koji brine o srcu i našem zdravlju, nazvala ga je „Supersrce“. Kako bi djeci bilo zanimljivije i u ovoj priči je sudjelovala lutka u obliku srca. Na kraju ih je posjetilo i „Supersrce“ sa kojim su razgovarali o pravilnoj prehrani, ali su zajedno i vježbali na vrtićkom dvorištu.

U radionici su sudjelovali još i san. ing. Tanja Grabar Lamprecht koja im je pokazivala vježbe rastezanja i zagrijavanja, a med. techn. Vjeran Marić je utjelovio maskotu Supersrca. Ovim putem im se svima još jednom zahvaljujemo na zanimljivim radionicama.

Uživajte u slikama koje slijede u nastavku.[/vc_column_text][dt_gallery_photos_masonry bwb_columns=”desktop:3|h_tablet:3|v_tablet:22|phone:1″ image_border_radius=”0px” project_icon_color=”#ffffff” project_icon_border_width=”0px” category=”312″][/vc_column][/vc_row]

Scroll to Top